Grundläggande forskning bakom dygnsrytmklockan fick Nobelpris 2017

 2017 fick amerikanarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young Nobelpriset i medicin och fysiologi för sin forskning om vår dygnsrytmklocka ( the circadian clock). En forskning som lett till en hel del praktisk kunskap om hur vi ska må bättre och undvika sjukdomar. Sjukdomar man redan idag vet att denna har betydelse för är sömnstörningar, diabetes typ II, överviktsassocierade sjukdomar, bipolär sjukdom med flera.



 

Bakgrund: Arvsmassan finns på kromosomer, som i sin tur finns inne i cellkärnan i en cell. Gener finns också i mitokondrierna men det är inte relevant här.

 

Dagtid när genen som heter PERIOD är aktiv tillverkas messenger RNA (budbärar RNA) som transporteras ut från cellkärnan till cellernas cytoplasma, det material som finns inne i cellen mellan cellmembranet och kärnan. (Nummer 1 och 2 på bilden)


 I cytoplasman tillverkas sedan PER proteinet som sedan laddas upp i cellkärnan (Nummer 3 och 4) och där blockeras sedan genens aktivitet som följd av denna uppladdning. Något som ger upphov till en återkoppling med följden att tillverkningen av PER proteinet stoppas, vilket sker nattetid. Detta är en del av mekanismen bakom dygnsklockan, den cirkadiska rytmen.

Forskaren Young upptäckte ytterligare två proteiner som kallas TIMELESS vilka medverkar i att PER proteinet kommer in i cellkärnan. Vidare fann hans forskarlag ytterligare en gen, Doubletime som kontrollerar när PER proteinen skall förstöras. Detta har jag läst i en PBS- artikel. PBS Public Broadcasting Service är en organisation fristående från stat och företag som finansieras av frivilliga bidrag.

Konstnären som illustrerar åt Nobel Media heter Niklas Elmehed. Även han förtjänar uppmärksammas

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Solen strålning

Appen My circadian clock

Modern fysiologi kan hjälpa dig sova bättre