Dygnsrytmsklockan Den cirkadiska klockan


Däggdjurs fysiologi och beteende (och vi är däggdjur) är organiserade i ett dagligt program som möjliggör en samordand reglering i kroppen  styrd av ljus och mörkerförhållanden under dygnet. Denna organisation finns också i  flertalet celler i vår kropp som också  cirkadiska klockor (dygnsrytmklockor). Detta maskineri i cellerna utgörs av gener som regelbundet  uttrycker ( producerar) proteiner, som samverkar i ett nätverk i cellen och påverkar andra gener och därigenom  styr  cellens fysiologi och ämnesomsättning. Nästan hälften av alla däggdjursgener utrycks på detta sätt  med regelbunden rytm. I den moderna fysiologin  har betydelsen av dessa klockgener blivit alltmer utforskad, och man har funnit att de är direkt involverade i givetvis sömnstörningar, men också i utvecklingen av diabetes, cancer, bipolär sjukdom och andra kroniska sjukdomar.


 

För att detta dygnsrytmsystem ska fungera måste alla dygnsklockor i kroppen vara i takt med varandra och med  24-timmars dygnet;  Detta är vad ledarklocka gör. Den är som en pacemaker som sänder ut impulser med viss regelbundenhet till kroppens olika celler, körtlar, organ. Denna regelbundenhet har utvecklats under tusentals år, och vad jag förstår underlättar det för kroppen om så mycket som möjligt  sker med på ett i förväg ordnat sätt.  När man äter  går vid olika tidpunkter signaler till salivkörtlar,  magsäcksslemhinna, tolvfingerstarm, tunntarm, tjocktarm och ändtarm i en anpassad tidsföljd och medverkar till att matsmältning och upptaget av näringsämnen, avfallshantering  fungerar enligt den plan som den cirkadiska klockan har. Inte minst är det viktigt att kroppens organ regelbundet får vila och läka vad som blivit skadat under den vakna tiden. Sömnen är oerhört viktigt reparationsperiod för kroppen och dess delar .

Ledarklockan ( the master circadian clock) är belägen i hjärna i närheten där synnerverna korsas med varandra. Och dit kommer de signaler som dagsljus och speciellt blått ljus initierar i näthinnan när tallkottkörteln skall sluta producera melatonin och den ljusa dagen har börjat.

 Källa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Solen strålning

Appen My circadian clock

Modern fysiologi kan hjälpa dig sova bättre