Solen strålning

 


Jag försökt förstå mer om ljuset från solen och vad olika ljus kan göra med vår hälsa. Detta är ett mycket intressant ämnesområde och jag är nyfiken på vad som kommer att bli av denna nya kunskap från forskare och studier. Solskensspektrumet är från ultraviolett till infrarött vilket betyder från våglängderna från cirka 250 nm till 10 upphöjt till 6 nm. En nanometer är 0,000000001 meter. ljusets våglängd är viktig eftersom ju längre våglängd desto mer energi innehåller det. Så ljuset vi kan se innehåller bara cirka 40 procent av den totala solenergin. Den ultravioletta bara sju procent men det infraröda ljuset har mer än 50 procent av den totala solenergin.



 

Hur som helst, ultraviolett ljus med kort våglängd är viktigt och ger oss D-vitamin. Detta förklarar varför det är viktigt att exponera sig själv för solljus vid rätt tidpunkt för den latitud där man är. I Sverige till exempel är det mest möjligt att få D-vitamin från solen från mars till oktober och man måste "sola" medan skuggan är kortare än du själv (solen måste stå ganska högt på himlen). Tiden man måste spendera i solen är kort. På ungefär en kvart kan du få ditt dagliga behov av D-vitamin. Om du är överviktig eller äldre måste du spendera lite mer tid. Det är viktigt att det är kort tid eftersom det finns många varningar om risker med att sola och få melanom.

1. Det blå ljuset är också mycket viktigt. Det är en del av det synliga ljuset. På morgonen och på dagen ger den oss energi och hjälper till med koncention, reaktionsförmåga  och är bra för ditt humör och den mentala hälsa. Ljusterapi med blått och annat ljus används för depression och andra typer av ohälsa. På natten kan blåljus dock förstöra din sömn. I ögat finns en del av näthinnan lågt ner ögat som har speciella nervceller som är känsliga för blått ljus. På natten kan detta vara ett problem eftersom när blått ljus träffar denna lågt belägna del av näthinnan, aktiveras de speciella nervcellerna och skickar signaler till den inre delen av hjärnan och vidare till tallkottkörteln och säger åt den att inte producera något metatonin . .Melatoninet produceras i tallkottkörteln på natten och detta melatonin går ut i blodet och hjälper oss bland annat att sova. Men på morgonen när morgonljuset med det blå ljuset träffar ögat slutar körteln att producera detta melatonin.

 

2. NIR-ljuset (nära infrarött) har en annan funktion på kroppen men det fungerar också med melatonin. Istället för melatoninet från tallkottkörteln produceras detta i kraftverket i våra kroppsceller under dagtid. Ljuset som stimulerar produktionen är NIR-ljuset. Detta ljus har långa våglängder och mycket energi så det kan tränga djupt in i huden och kroppen. På så sätt träffas många av kraftstationerna eller mitokondrierna av NIR-ljuset. Detta är viktigt eftersom melatonin har en annan viktig funktion. Den tar hand om många giftiga ämnen som produceras som biverkningar av energiproduktionen i mitokondrierna. Detta är mycket effektivt eftersom melatoninet produceras där det behövs under dagtid och kan förebygga många sjukdomar.  Det är därför det är så fascinerande. Med tiden kommer vi att veta mer. 

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dygnsrytmsklockan Den cirkadiska klockan

Träning och sjukdomar och speciellt MS