Modern fysiologi kan hjälpa dig sova bättre




Vårt jordklot cirkulerar runt solen en gång om året, men jordklotet roterar också runt sig själv inom ett lopp av 24 timmar, dvs en dag och en natt. Om du bor vid ekvatorn är dagen tolv timmar och natten lika lång året runt. Ju längre norrut eller söderut du kommer blir skillnaderna mellan dagar och nätter större, så om du bor mycket långt norrut kanske du inte har dagsljus på vintern medan du på sommaren kan se midnattssolen. Detta är en av de omständigheter som kan skada din sömn.

Moderna tider är ännu mer komplicerade. Många människor spenderar mycket tid inne och går nästan aldrig ut. Den arbetande befolkningen i Europa tillbringar mellan tio och tjugo procent av sin tid utomhus och den amerikanska befolkningen ännu mindre; den genomsnittliga amerikanen spenderar 87 procent inomhus och 5,5 procent i bilen enligt The National Human Activity Pattern Survey. De senaste decennierna har vi också fått mycket artificiellt ljus från
mobiltelefoner, datorer, TV, e-böcker och LED-lampor som har ett blått ljus som kan störa vår förmåga att sova.

Våra förfäder hade från början en helt annan situation. På dagarna tillbringade de större delen av tiden utomhus för att få mat och på natten vilade de och sov. Denna livsstil fortsatte i tusentals år och det var inte förrän det elektriska ljuset kom som situationen förändrades radikalt. Människan och djuren anpassade sig till situationen under dessa tusentals år och kroppen och fysiologin förändrades så det gick att leva med dagsljuset och nattens mörker. Vi utvecklade vår inre klocka och dygnsrytmen som passar perfekt till människans liv tills nyligen. Klockan och rytmen följde det yttre ljuset men nu finns det många saker som stör de fysiologiska processer som vår kropp förvärvade. Det som är bra är att vi alla fortfarande har den biologiska klockan och att vi kan återställa den - åtminstone en del.

Vi vet mer och mer om melatonin som är oerhört viktigt för vår sömn. Det är också en stark antioxidant som kan arbeta mot oxidativ stress i våra kroppsceller och speciellt i  cellernas kraftcentraler, mitokondrierna i cellen.  Melatoninet har därigenom en viktig roll i sjukdomsbekämpning. Ett flertal sjukdomar har i studier knutits samman med störningar av den så kallade cirkadiska rytmen ,  den rytm  anpassad till dag och natt som människa tillägnat sig under tusentals år. Några exempel på detta är  mental ohälsa, cancer, neurodegenerativa sjukdomar, missbruk, diabetes typ II plus flera.

Dagsljuset är viktigt för dygnsrytmen och biologiska rytmer. Det så kallade infraröda ljuset är en viktig del av solljuset även om vi inte kan se det. Det har långa våglängder och innehåller massor av energi, vilket gör att kroppen kan ta emot detta ljus ganska lätt men inte inne med stängda fönster.

I. Du måste öppna ditt fönster, gå till balkongen eller gå ut för att komma i kontakt med detta ljus. Detta är en viktig sak du kan göra för att få en bättre sömn. När din kropp och dina ögon möter det infraröda ljuset börjar saker hända och din kropp vaknar. Under natten produceras melatonin i tallkottkörteln i din hjärna. När det infraröda ljuset träffar dina ögon och din näthinna går nervimpulser till tallkottkörteln som signalerar att melatoninproduktionen skall upphöra. I stället börjar nu kraftcentralerna (mitokondrierna) i dina kroppsceller att producera det. De långa våglängderna hos det infraröda ljuset kan penetrera ganska djupt i din kropp mellan en och tio millimeter vilket gör att många mitondrier nu kan producera det viktiga melatoninet. Genom att gå ut i friska luften utomhus kan återställandet av din nedärvda kroppsrytm påbörjas. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Solen strålning

Dygnsrytmsklockan Den cirkadiska klockan

Träning och sjukdomar och speciellt MS